Za podršku budžetima 111 miliona dolara

Bez autora
Apr 11 2010

Odbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je BiH u petak u Vašingtonu Program za razvojnu politiku (DPO) vrijedan 111 miliona dolara, koji će osigurati budžetsku podršku za ubrzanje implementacije prioritetnih reformi javnih rashoda. Od beskamatnog IDA kredita u iznosu od 66 miliona dolara i IBRD-ovog zajma od 45 miliona dolara, RS će pripasti 40, a FBiH 60 odsto. Odobreni DPO predstavlja priznanje vlastima u BiH za napore da postignu održivost javnih rashoda, te poboljšava spektar programa novčanih naknada porodicama i pojedincima, s ciljem obezbjeđenja najugroženijih u BiH. Ovaj program prati projekat od 15 miliona dolara koji predstavlja Projekat podrške mrežama socijalne bezbjednosti i zapošljavanju, koji je Svjetska banka odobrila u februaru ove godine.

Za podršku budžetima 111 miliona dolaraOdbor izvršnih direktora Svjetske banke odobrio je BiH u petak u Vašingtonu Program za razvojnu politiku (DPO) vrijedan 111 miliona dolara, koji će osigurati budžetsku podršku za ubrzanje implementacije prioritetnih reformi javnih rashoda.

Od beskamatnog IDA kredita u iznosu od 66 miliona dolara i IBRD-ovog zajma od 45 miliona dolara, RS će pripasti 40, a FBiH 60 odsto.

Iz Svjetske banke je saopšteno da odobreni DPO predstavlja priznanje vlastima u BiH za napore da postignu održivost javnih rashoda, te poboljšava spektar programa novčanih naknada porodicama i pojedincima, s ciljem obezbjeđenja najugroženijih u BiH.

Navode da ovaj program prati projekat od 15 miliona dolara koji predstavlja Projekat podrške mrežama socijalne bezbjednosti i zapošljavanju, koji je Svjetska banka odobrila u februaru ove godine.

- Sprovođenje reformi koje su vlasti odobrile osiguraće kontinuiranu podršku najugroženijim kategorijama stanovništva u BiH, uz bolju održivost javne potrošnje - rekla je koordinator Svjetske banke za jugoistočnu Evropu Džejn Armitraž.

Dodala je da bi alternativa bila drastično smanjenje naknada, što bi najviše pogodilo one kategorije stanovništva čija egzistencija zavisi od tih naknada.

Vodeći ekonomista za BiH u Svjetskoj banci Ronald Hud rekao je da su ove reforme bile neizbježne, a ekonomska kriza ih je samo učinila urgentnijim, jer BiH troši najveće iznose na programe novčanih transfera u Evropi.

- Ovi iznosi dopiru do najmanjeg procenta njenih građana, kojima zaista treba pomoć - rekao je Hud.

Ekonomski analitičar Stevo Pucar istakao je da je jako važno što se vlasti BiH okreću ekonomiji, pogotovo u vrijeme krize jer se jedino podizanjem sposobnosti preduzeća da proizvedu robu i usluge može povećati životni standard stanovništva.

- Zbog toga je ovaj kredit veoma važan i upravo u te svrhe bi trebalo da bude iskorišćen - rekao je Pucar.
Podrška

U saopštenju Svjetske banke navodi se da je ova banka u potpunosti opredijeljena za nastavak pružanja podrške vlastima u BiH na sprovođenju potrebnih reformi.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik